Woonwensenplan

Het realiseren van je zelfbouw droomhuis begint met het goed in kaart brengen van je woonwensen. En dan heb ik het niet over een kort lijstje met ruimtes. Het gaat over een blauwdruk van hoe jij wilt wonen. Want zodra jij die blauwdruk helder hebt, is het kiezen van een passende catalogus woning, of het ontwerpen van je eigen huis (helemaal zelf of met een architect) heel eenvoudig geworden.

Heb je wel eens van mensen gehoord die achteraf riepen: ‘had ik nou toch maar die extra deur erin gezet’. Of ‘had ik maar beter bedacht waar de stopcontacten moeten komen’. Of ‘dat dakterras gebruiken we eigenlijk nooit’. Of ‘het huis is veel te groot, nu de kinderen weg zijn’?

Allemaal aspecten die beginnen met een goed inzicht in hoe jij wilt wonen in jouw zelfbouw huis. Voor nu en in de toekomst. Want het zou toch triest zijn wanneer je na een paar jaar je zelfbouw huis weer moet verkopen omdat je leefomstandigheden zijn veranderd?

Voordelen van het Woonwensenplan

Met het Woonwensenplan van DIY architecten

  • Maak je een blauwdruk van hoe jij wilt wonen. Al jouw ontwerp-beslissingen leg jij naast jouw blauwdruk om te zorgen dat jouw zelfbouw huis ook werkelijk jouw droomhuis wordt;
  • Verzamel je inspiratie en voorbeelden, zodat jouw beeld van wat mogelijk is en welke keuzes je kunt maken verbreed wordt;
  • Kijk je op een frisse manier naar de activiteiten die jij in huis doet. En pas je daar je woonwensen op aan, zodat het huis straks als gegoten past;
  • Leer jij hoe je deze blauwdruk in kunt zetten om architecten, adviseurs, bouwers en anderen te laten weten hoe jij wilt dat jouw droomhuis eruit komt te zien. Dit versoepelt de communicatie en daardoor kun je sneller bouwen.

Het is nooit te vroeg of te laat om te beginnen met het opstellen van jouw Woonwensenplan. Je kunt het als leidraad gebruiken voor de keuze van een kavel of een cataloguswoning. Je kunt het ook inzetten als je al (eventueel met een architect) aan het ontwerpen bent, om je te helpen alsnog de juiste keuzes te maken.
Het grootste voordeel van het Woonwensenplan heb je wanneer je het opstelt voordat je begint met het ontwerpen van je huis.

Direct zelf aan de slag met het online Woonwensenplan

Je kunt er zelf voor kiezen of je het Woonwensenplan helemaal zelfstandig wilt uitwerken of aan de hand van een online hulp omgeving.
In de online omgeving staan de stappen en tools om er te komen helder uitgelegd. Je kunt er net zo snel of langzaam doorheen als je zelf wilt.

 

Voordeel van het Online Woonwensenplan is dat …

  • je direct onder elke item je vragen kunt stellen;
  • je op die manier ook ideeën en manier van denken kunt uitwisselen met anderen die ook een zelfbouw woning willen realiseren, dit geeft vaak nieuwe inzichten.

Woonwensen vaststellen

Het helder vaststellen van jouw woonwensen heeft verschillende voordelen:

  • Voor jezelf: door het helder formuleren van jouw woonwensen, stel je voor jezelf een kader waaraan je jouw keuzes kunt afspiegelen: ‘ben ik nog op de goede weg?’;
  • Voor jou en je partner: door samen jullie woonwensen te formuleren, ontdek je waar de overeenkomsten en de verschillen liggen. Je kunt het beter in dit stadium met elkaar bespreken wanneer er verschillen zijn, dan er in een later stadium achter te komen dat jullie interpretatie van bijvoorbeeld ‘een notariswoning’ een hele andere is;
  • Voor het inschakelen van adviseurs, mensen die jou helpen met het realiseren van jouw droomhuis. Wanneer je hen duidelijk kunt vertellen waar jij aan zit te denken, dan zal het voorstel dat bij hen vandaan komt beter aansluiten bij jouw woonwensen.
  • Maar ook wanneer je zelf gaat ontwerpen, biedt het Woonwensenplan jou veel houvast in het maken van de passende keuzes.

Hier kun je meer informatie vinden over het Online Woonwensenplan.